Wat een leuk museum!

Het onderwerp is best serieus: de Tweede Wereldoorlog. Maar het museum is zeer kindvriendelijk en de kinderen ervaren het als leuk! Wat wil je nog meer? Leren op een leuke manier, want geleerd wordt er! Er is een prachtig Dorpsplein nagemaakt uit de jaren 30 en 40. En daaraan staan 4 panden uit dezelfde tijd. Hierin spelen de activiteiten zich af……..

De kinderen starten in 4 groepen en doorlopen daarbij de 4 gedeeltes van het museum.

Het café en de huiskamer:
In het café moest eerst de opdracht gevonden worden. Want thema in het museum: alles moet geheim en stil en let op tegen wie je wat zegt….ter bevestiging van een lange, onveilige situatie die de oorlog was.

De oplossing was: onder de Engelen, daar was een stiekeme uitweg. Het luik werd gevonden en met de knijpkat doken we de donkere tunnel in! Best spannend hoor, maar iedereen durfde!! We kwamen uit in de woonkamer. Daar werd uitgebreid verteld over de hongerwinter: dus geen water, dus geen kolen, dus geen eten. Het kernwoord was “surrogaat.”

De zolder en de schuilzolder:
Op de zolder stonden allemaal attributen uit de oorlogstijd. Via een recorder kregen we te horen over radio Oranje en dat alle radio’s moesten worden ingeleverd. Doch op deze zolder was er wel een, maar verstopt. Achter een geheim luik vonden we hem.

Toen een verhaal van onderduikers die daar 2,5 jaar gezeten hebben. Hoofddoel: stil zijn. Kortom ze mochten, weer achter een geheim luik 10 minuten stil, want dat moest, spelletjes doen en de begeleiding lette op of er geen geluid achter het luik vandaan kwam. Dat was best moeilijk……..

De winkel en de drukkerij:
In de winkel werd een verhaal voorgelezen waarin kernwoorden stonden die ook in 2 dozen aanwezig waren met een letter. Bijvoorbeeld: voedselbonnen, een gouden horloge om te ruilen, aardappelen etc. dat woord leidde weer naar een kaart en de sleutel voor ons geldkistje, wat we in het begin hadden meegekregen! Daarin zat een klompje goud, wat we als ruilmiddel moesten gebruiken. Je kon bijv. ruilen tegen suiker, zout, bloem, aardappelen. Weer een moeilijke beslissing nemen als groep…….

Het klaslokaal en het Dorpsplein:
Dat was de laatste opdracht. Daarin lag een vlaggenlijn. Door middel van knippen en plakken uit tijdschriften moest er uiting gegeven worden aan vrijheid, vreugde en plezier (de gekleurde) en op de beige vlaggetjes uiting van verdriet, en het niet vrij zijn. Na dat afgerond te hebben, mochten we naar het Dorpsplein om spelletjes te doen uit de jaren 30 en 40. Sommige spelletjes waren echt een ontdekking….nog nooit gezien!

Kortom een zeer interessant museumbezoek! Afgesloten in het café met voor iedereen nog een glaasje drinken en plakje cake (dat was het resultaat in de winkel, als je alle ingrediënten had; maar wij mochten er maar 1 tegelijk kiezen!)